Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Khasiat Sarang Burung Walit

walit10 walit09 walit08

Sejak dulu lagi, khasiat sarang-sarang burung layang-layang atau walit didapati mempunyai dua nilai pemakanan tinggi yang sangat unik dan aktif iaitu faktor stimulasi mikrogenik. Kedua-dua faktor itu membantu merangsang sel dan penghasilan semula struktur sel badan, serta dikatakan menjadi punca utama penghasilan kulit yang muda, lembut, licin dan halus.

Selain membekalkan kecantikan pada kulit, sarang burung itu juga membuktikan ia sangat berkhasiat kerana mengandungi bahan yang boleh memberikan tenaga dan pemulihan dalaman, khasnya melancarkan sistem aliran darah dengan lebih lancar.

Penyelidikan saintifik moden mendapati ia mengandungi mineral kepekatan tinggi, protein aktif serta protein gelatin, sekali gus menjadikan ia produk kesihatan semula jadi yang tulen sekali gus bagus untuk semua peringkat usia.

Pengambilan sarang burung dalam jangka panjang adalah ketahanan terbaik terhadap penuaan, manakala unsur protein aktif dalam sarang burung turut merangsang pembesaran sel dalam sistem imunisasi, lantas menguatkan imuniti badan dalam melawan penyakit.

Sarang burung juga sesuai bagi wanita hamil kerana ia memberi faedah kepada ibu dan bayi. Ini amat jelas berikutan bayi yang dilahirkan akan memiliki kulit yang sangat cerah lagi halus, serta fungsi badan lebih kuat berbanding bayi lain dan ibu juga pulih lebih cepat selepas melahirkan.

Secara lazimnya, manfaat sarang burung itu boleh dinikmati melalui hidangan yang disediakan, bergantung kepada cita rasa tersendiri untuk menambahkan kenikmatan ketika menjamu. Bagaimanapun ia memerlukan kos yang tinggi untuk setiap pengambilan.

Namun kini, menyedari khasiatnya dan permintaannya semakin tinggi terutama untuk kecantikan, ia boleh didapati dalam bentuk sapuan dengan harga yang murah dan mudah dimiliki oleh semua golongan.

Ekstrak sarang burung walet mampu membuatkan bahan-bahan aktif yang terkandung mudah menyerap jauh ke dalam lapisan kulit untuk membaikpulih struktur epidermis, menebalkan kulit dan menyamar garisan halus serta kedutan selain membekalkan keanjalan jangka masa panjang pada wajah.

walit07 walit06i walit05

Khasiat Sarang Burung Walit

Kajian perubatan Cina di Beijing mendapati sarang burung walit menjadikannya agen pemutihan kulit dan juga baik untuk kesihatan mata. Bagi penghidap asma, ia juga menjadi agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru. Hasil daripada eksperimen dan penelitian menunjukkan bahawa sarang burung bermanfaat sebagai:

# Zat kolagen yang terkandung dalam setiap sarang burung walet dapat melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

# Sarang burung walet dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga adalah nutrisi yang bagus untuk paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

# Pengambilan sarang burung walet ketika kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan.

# Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

# Untuk orang tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

# Untuk kanak-kanak, sarang burung berkenaan dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru.

# Dipilih sebagai makanan yang amat baik kepada para perokok selain dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin dan mencegah serangan barah.

Sumber: http://anizyn.blogspot.com

 

 

walit04 walit02 walit01

Info

Pada 3 OKTOBER 2005 di Putrajaya, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak mengiktiraf indusri sarang burung walet (I.S.B.W) merupakan satu industri yang berpotensi tinggi dan menghasilkan keuntungan yang lumayan.

Pengeluaran Lesen
Kerajaan tempatan dan Jabatan Perkhidmatan Haiwan juga telah mengeluarkan lesen kepada pegusaha bangunan (sarang burung) walet yang mematuhi syarat- syarat tertentu, menurut undang-undang.

Penglibatan Agresif Pihak Swasta
Pihak swasta juga telah merancang beberapa projek MEGA (bernilai berjuta ringgit Malaysia) terutama di Perak dan beberapa tempat lain di Malaysia.Memperlihatkan industri sarang burung walet (I.S.B.W) ini amat berpotensi dan menguntungkan.

Permintaan Melebihi Penawaran
Permintaan Pasaran ke atas sarang burung meliputi seluruh dunia seperti China, Jepun, Amerika dan Eropah dan hanya 20 % - 30 % sahaja permintaan dalam pasaran dunia dapat di penuhi ( 70%-80% permintaan gagal dipenuhi)

Harga Sarang Burung Walet
Bergantung kepada gred dan jenis sarang
Harga pasaran tempatan 1kg = RM 4,500,00 – RM 6,500.00
Pasaran dunia 1kg = RM 6,000,00 – RM 12,000.00
Harga tertinggi RM 12,000,00 – RM 24,000.00.

Kejayaan Pengusaha-pengusaha Bukan Bumiputera
Lebih dari 90 % pengusaha industri sarang burung walet (I.S.B.W) di kuasai oleh bukan bumiputera dan mereka telah lama menikmati keuntungan bernilai berjuta- juta Ringgit Malaysia dan telah menjadi kaya-raya.

Modal Sekali : Untung Selama-lamanya
Pelabur modal hanya sekali sahaja untuk memulakan industri ini dan keuntungan dapat di pungut selama- lamanya. Kerana tanah dan bangunan adalah berbentuk kekal.

Keuntungan 80% - 90% Daripada Perolehan
Keuntungan 80 %- 90 % daripada perolehan merupakan satu kelebihan industri sarang burung walet (I.S.B.W). Keuntungan sebegini tidak terdapat dimana- mana pelaburan yang lain.

Sumber: http://forumpertanian.8.forumer.com