Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Sambutan Hari Kemerdekaan Meriah: Bukti Kerajaan Komited

Sambutan Hari kemerdekaan yang berlangsung di Dataran Merdeka pada tahun ini sempena 55 tahun kemerdekaan negara disambut dengan penuh meriah.  Keadaan ini dapat di zahirkan dengan sokongan dan pembabitan rakyat dari setiap lapisan yang turut serta dalam memeriahkan lagi acara dan majlis sambutan tersebut. Kemeriahan sambutan Kemerdekaan 55 tahun merdeka Janji Ditepati sangat dirasai walaupun beberapa negeri dibawah kerajaan pembangkang bertindak menggunakan tema yang lain daripada kerajaan pusat. Keadaan ini dilihat tidak sedikit pun menjejaskan kemeriahan sambutan hari kemerdekaan sempena 55 tahun negara kita Merdeka.


Menurut Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Dato Seri Utama Dr.Rais Yatim , sokongan rakyat pelbagai kaum dan lapisan umur diukur berdasarkan maklum balas yang diterima terutama dalam  pembabitan mereka di peringkat kebangsaan dan negeri-negeri di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN). Usaha kerajaan tetap mencapai kejayaan apabila lebih 150,000 anggota masyarakat khususnya generasi muda membanjiri upacara sambutan  perbarisan di Dataran Merdeka dan di sekitar Stadium Bukit Jalil.

Justeru itu, kita selaku rakyat negara tercinta Malaysia  perlu menanamkan semangat sayang dan cintakan negara supaya perjuangan pemimpin-pemimpin terdahulu tidak dilupai dan ditelan zaman. Ibu bapa pula dilihat haruslah memupukkan semangat cintakan negara dan menghormati pemimpin  ke dalam diri anak-anak sejak kecil lagi supaya apabila dewasa kelak mereka mempunyai semangat patriotik yang tinggi dan sayang kepada negara. Bagi golongan belia pula digalakkan untuk menyusuri sejarah lampau negara dalam usaha mencapai kemerdekaan supaya segala susah payah dan kesusahan yang terpaksa dilalui akan dapat untuk dikekalkan kedaulatannya agar kita hidup dalam suasana aman harmoni. Sekiranya sejarah negara ini dihayati, nescaya kita tidak akan mudah terpengaruh dengan dakyah dan tohmahan pihak-pihak berkepentingan dalam menggugat kestabilan negara.

Semangat perpaduan yang perlu wujud dalam kehidupan bermasyarakat adalah perasaan hormat-menghormati dan bantu-membantu antara satu sama lain perpaduan adalah penting dalam mengekalkan kedamaian dan keharmonian sesebuah negara. Pelbagai cara digunakan untuk mengekalkan perpaduan  dalam sesebuah negara dengan memupuk semangat patriotisme dalam kalangan rakyat dan menghayati prinsip-prinsip rukun negara. Melalui penghayatan terhadap rukun negara ini akan membuatkan seseorang itu menghormati kaum lain.

Selain itu sikap taat kepada raja dan pemimpin dan tidak mengkhianati negara juga perlu ada dalam diri setiap rakyat. Hal ini perlu kerana sebagai rakyat sebuah negara perlu mempunyai rasa sayang dan semangat cintakan negara.  Sekiranya rasa cinta kepada negara itu ada dalam diri setiap rakyat, negara akan berada dalam keadaan yang aman, stabil  dari segi politiknya dan hidup bermasyarakat dengan harmoni.

Sungguhpun pihak pembangkang mempertikaikan penggunaan tema Janji Ditepati oleh pihak kerajaan, tetapi rakyat dilihat senang dan selesa dengan komitmen yang diberikan oleh kerajaan. Hal ini kerana sambutan kemerdekaan adalah untuk semua rakyat dinegara ini tanpa mengira bangsa, agama dan ideologi politik. Lantaran itu, pelbagai program yang telah dirangka oleh pihak kerajaan sempena sambutan hari kemerdekaan seperti acara perbarisan dan kawad oleh pasukan beruniform. Seterusnya di Stadium Bukit Jalil juga dirangka sambutan hari Kemerdekaan dengan persembahan kesenian dan kebudayaan serta cabutan bertuah yang menawarkan pelbagai hadiah menarik dan hadiah utamanya adalah Kereta Keluaran Nasional Proton Preve dan Chevrolet Cruze.

Semangat perpaduan dan penyatuan sesama rakyat ini dapat dikukuhkan lagi melalui sambutan hari kemerdekaan ini. Hal  ini kerana semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa berkumpul dalam kawasan yang sama dalam menyambut hari bebasnya negara daripada belenggu penjajahan. Situasi ini akan dapat mengeratkan kerjasama antara kaum serta membangkitkan rasa cinta kepada negara. Setiap rakyat yang hadir untuk menyambut hari kemerdekaan negara juga dibekalkan dengan bendera percuma agar sama-sama mengibarkan Jalur Gemilang yang menjadi lambang kedaulatan negara Malaysia.

Kesimpulanya, sambutan Hari kemerdekaan ke55 janji ditepati ini dilihat sangat meriah seperti tahun-tahun sebelumnya kerana rakyat negara ini yang kaya dengan nilai-nilai ketimuran iaitu sangat menghormati pemimpin. Selain itu, rakyat negara ini telah matang dan boleh menilai dalam  menyatakan  sokongan mereka terhadap kemeriahan Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia 55 Tahun Merdeka Janji Ditepati pada tahun ini.