Jumaat 19 April 2019
A- A A+

Memahami Kemudahan Telekomunikasi 3G

Sempena Hari Telekomunikasi, kita telah menyaksikan satu lagi sejarah dimana pengguna telefon bimbit di Malaysia telah boleh menikmati kemudahan telekomunikasi terkini yang lebih canggih iaitu kemudahan telekomunikasi 3G.

sharp-3g-cell-phone-2

3G tidak ada beza dari segi percakapan, ianya hanya berbeza apabila kita menggunakan telefon untuk kemudahan pemindahan data

Apa Dia Kemudahan 3G Ini?

3G adalah dari singkatan 3rd Generation atau Generasi ketiga. Generasi ketiga adalah dimana data boleh dimuat-turun dengan kadar yang lebih laju iaitu dengan kelajuan 384 kbps dan boleh mencecah 2Mbps.

Jika ada 3G mesti ada 1 atau 2G, dimanakah 1 dan 2G ini? Sebenarnya 1G atau generasi pertama telefon bimbit adalah pada tahun 1980. Dimana pada masa itu ianya hanya digunakan oleh tauke-tauke sahaja. Telefon juga besar jika letak atas meja boleh senget. Dalam poket memang tidak boleh.

Pada tahun 1990, teknologi 2G mula diperkenalkan dengan teknologi GSM, telefon telahpun menjadi lebih kecil dan telefon boleh memindahkan data dengan kelajuan 9.6 kbps.  Pada tahun 2000 2.5G telah diperkenalkan dengan kemunculan kaedah memindahkan data melalui GPRS. Kelajuan telah meningkat dari 9.6 kbps kepada 46 kbps, kemudian mucul pula EDGE masih dalam 2.5G dengan kelajuan 115kbps.

Dalam era baru pelanggan telah boleh melanggan kemudahan 3G ini dengan kelajuan 384 kbps. Sebenarnya 1G, 2G, 2.5G dan 3G tidak ada beza dari segi percakapan, ianya hanya berbeza apabila kita menggunakan telefon untuk kemudahan pemindahan data.

Mengakses internet, memindahkan gambar, menonton TV, melihat pergerakan lalulintas dan perkara-perkara yang memerlukan pemindahan data yang cepat.

Cetak Emel

Real time web analytics, Heat map tracking