Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Himpunan Sejuta Belia

hari-belia-negara-2011

Kerajaan Malaysia amat menghargai kejayaan setiap belia di negara

Lebih 200 aktiviti akan diatur sepanjang laluan Persiaran Perdana di sini sempena sambutan Hari Belia Negara 2011 yang akan berlangsung dari 27 hingga 29 Mei ini.

Sepanjang tiga hari sambutan, para belia berpeluang mempamerkan potensi diri dengan menyertai acara-acara berbentuk pertandingan, persembahan, mencuba kemahiran, mencari peluang pekerjaan dan pelajaran serta menguji bakat masing-masing.

Kemuncak sambutan, pelancaran Himpunan Sejuta Belia pada 28 Mei yang akan disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengisytiharkan 2012 sebagai Tahun Belia Negara.

Secara keseluruhan, aktiviti tersebut terbahagi kepada 11 segmen utama iaitu Himpunan Sejuta Belia, Modal Insan, Y-Avenue, Malaysia Cergas, MAHA Youth dan Majlis Belia Malaysia (MBM).

Aktiviti turut membabitkan segmen World Youth Fantasy & Gadget World; Y Central; Karnival Memancing Sejuta Belia; We Care, We Smart, We Young dan Karnival Belia Budaya 1 Malaysia.

Kesemua segmen itu membabitkan 80 acara berbentuk pertandingan (41.4 peratus), kerohanian dan keilmuan melibatkan 93 acara (48.2 peratus) manakala persembahan dan pertunjukkan sebanyak 20 acara (10.4 peratus).

Aktiviti yang menjadi tumpuan antaranya Konvoi dan Perkhemahan Transformasi Belia yang membabitkan seramai 5,000 belia dari seluruh negara.

Perkhemahan Jambori Pengakap dan Perhimpunan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) yang masing-masing melibatkan 10,000 dan 20,000 penyertaan juga akan diadakan.

Seramai 10,000 orang akan menyertai larian Ekiden Run dan Rentap Futsal 2 melibatkan lebih 20,000 orang.

Acara lain termasuk pertunjukan wayang pacak, robofair Rakan Muda, himpunan gergasi karikatur, pertandingan pasukan sorak, drag kereta dan motosikal, PC fair, persembahan artis dan lelongan amal.

Bagi memupuk kemahiran berniaga di kalangan belia, KBS akan menyediakan ruang niaga yang luas untuk menjual dan mempamerkan produk keluaran mereka.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga akan membuka kaunter pendaftaran pengundi baru dan semakan daftar pemilih.

 

Sumber: Utusan Malaysia

Artikel dimasukan pada 16 Mei 2011