Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

16 Feb - Infra Rakyat Jana Ekonomi, Bawa Kesejahteraan - PM

najib-in-mrt.gif

KUALA LUMPUR: Projek bertunjangkan kepentingan rakyat (Infra Rakyat) akan menjana dan memacu pertumbuhan ekonomi negara untuk jangka masa panjang, selain meningkatkan kualiti kehidupan rakyat, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Perdana Menteri berkata, sejak negara mencapai kemerdekaan sehinggalah ke hari ini, pembangunan adalah agenda kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk negara dan rakyat. Jelas beliau didalam catatan terbarunya di laman blog NajibRazak.com, walaupun sudah terwujud bangunan pencakar langit, litar lumba dan sebagainya, tetapi kesemua pembangunan sebegini tidak memberi impak secara langsung kepada kehidupan rakyat teramai, dalam kata lain tidak benar-benar menyentuh denyut nadi rakyat.

Najib berkata sebagai contoh, Transit Aliran Massa (MRT) dibina bagi meringankan masalah kesesakan akibat jumlah kenderaan di Bandaraya Kuala Lumpur dan Lembah Klang, manakala pembinaan Lebuhraya Pan Borneo yang bebas tol itu pula adalah kerana kadar pembangunan di Sabah dan Sarawak masih ketinggalan berbanding Semenanjung Malaysia dan memerlukan satu anjakan.

Mengenai Projek Kereta Api Laju Kuala Lumpur-Singapura (HSR) pula, Najib berkata ia akan meningkatkan lagi kerjasama dan hubungan ekonomi antara Malaysia dan Singapura serta memberi pelbagai manfaat dan membuka peluang ekonomi kepada rakyat kedua-dua negara. Pembangunan Projek Rangkaian Rel Pantai Timur (ECRL) pula direncana bagi menyeimbangkan pembangunan antara Pantai Timur dan Pantai Barat Semenanjung, selain membawa pertumbuhan ekonomi dan keselesaan kepada penduduk di Pantai Timur.

Perdana Menteri juga menegaskan semua projek besar seperti Lebuhraya Pan Borneo, MRT, HSR dan ECRL hanya permulaan dan kerajaan merancang untuk membangunkan serta menyediakan lebih banyak lagi Infra Rakyat agar pembangunan negara membawa kesejahteraan berterusan kepada rakyat. 

Berita Disunting Daripada Berita Harian