Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

CARA MENGHORMATI BENDERA

(i) Sebagai Lambang Kebesaran dan Kedaulatan Negara

rajah_30

Rajah 30 , Rajah 31 & Rajah 32

 Rajah 30: Jika anda seorang awam yang memakai baju Melayu dan bersongkok, maka hendaklah berdiri tegak dengan kedua belah tangan diluruskan ke bawah.

Rajah 31: Jika anda seorang awam dan memakai lain-lain pakaian, anda juga mestilah berdiri tegak dengan kedua tangan diluruskan ke bawah.

Rajah 32: Jika anda seorang awam yang memakai topi, maka topi tersebut mestilah dibuka dan diletakkan di dada disebelah kiri.

(ii) Sebagai Tanda Berkabung

Bendera dikibarkan separuh tiang sebagai tanda berkabung di atas peristiwa tertentu seperti kemangkatan atau meninggal dunia pembesar-pembesar negara dan pembesar-pembesar negara asing. Arahan mengenai pengibaran bendera setengah tiang ini akan dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri bagi pihak Kerajaan Persekutuan dan pihak berkuasa negeri bagi negeri-negeri berkenaan. Di antara peristiwa-peristiwa tersebut ialah:-

(a) Kemangkatan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong (pada hari pengisytiharan kemangkatan sehingga hari pemakaman).

(b) Kemangkatan D.Y.M.M. Raja-Raja dan D.Y.M.M. Raja-Raja Permaisuri (pada hari pengisytiharan kemangkatan sehingga hari pemakaman).

(c) Tuan-Tuan Yang Di-Pertua Negeri dan isteri-isteri (pada hari pengisytiharan sehingga hari pegebumian).

(d) Y.A.B. Perdana Menteri dan Y.A.B. Pemangku Perdana Menteri (hari pengisytiharan sehingga hari pengebumian).

separuh_tiang

Kedudukan Pengibaran Bendera Separuh Tiang

 (iii) Sebagai Tanda Menghormati Jenazah

Bendera Malaysia boleh menutup keranda di dalam Istiadat Permakaman/Pengkebumian Negara ataupun ketika membawa balik jenazah yang meninggal dunia di luar negara:-

(a) Pembesar-pembesar negara

(b) Duta-Duta Malaysia

(c) Anggota tentera yang meninggal dunia ketika menjalankan tugas

 

tutup_jenazah

Bendera Malaysia Digunakan Untuk Menutup Keranda Jenazah Almarhum Tunku Abdul Rahman Sebagai Penghormatan Terakhir Negara