Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Profil Negeri Selangor

Selangor

national-zoobatu_caves


Zoo Negara (kiri) dan Batu Caves antara tempat kunjungan ramai di Selangor
Selangor terletak di bahagian tengah pantai barat Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Perak di sebelah utara, Pahang di sebelah timur dan Negeri Sembilan di sebelah selatan. Negeri yang terletak di bahagian barat Banjaran Titiwangsa ini dibahagikan kepada sembilan daerah yang terdiri daripada Sabak Bernam, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Gombak, Klang, Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang.

Walaupun wujud beberapa pendapat mengenai asal usul nama Selangor, namun sejarah membuktikan bahawa ia diambil sempena nama Sungai Selangor yang mengalir ke Selat Melaka menerusi kawasan petempatan yang kini dikenali sebagai Kuala Selangor. Perkataan Selangor itu sendiri tidak membawa sebarang makna yang jelas dalam bahasa Melayu dan pengkaji beranggapan ia mungkin merupakan singkatan, gabungan atau perubahan yang berlaku terhadap perkataan asal.


Selangor mempunyai keluasan kira-kira 7,930.20 km2. Ibu negeri Selangor ialah Shah Alam dan Klang merupakan Bandar Diraja. Negeri Selangor mempunyai 22 kawasan Parlimen dan 56 kawasan Dewan Undangan Negeri. Unjuran penduduknya pada tahun 2010 adalah seramai 5,102,600 orang iaitu yang paling ramai di Malaysia.
Selangor menawarkan destinasi pelancongan menarik seperti Taman Pertanian, Bukit Melawati, Kelip-Kelip Kampung Kuantan, Batu Caves, Pulau Carey, Galeri Shah Alam, Bangunan Bersejarah Jugra, Tugu Keris Kampung Kuantan, Kota Darul Ehsan, Mines Wonderland, Pantai Morib, Bagan Lalang, Zoo Negara, Pusat Orang Asli Gombak, Pulau Ketam, Tasik Shah Alam, Stadium Shah Alam, Hutan Rekreasi Sungai Congkak, Sungai Gabai, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Sunway Lagoon, Hutan Templer, Muzium Sultan Alam Shah, Muzium Orang Asli dan banyak lagi.
Sumber: Buku Malaysia 2009, Buku Rasmi Tahunan
Jabatan Penerangan Malaysia