Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Profil Negeri Negeri Sembilan

Negeri Sembilan
http://www.ns.gov.my

rumah-minangkabauport-dickson-beach

 

Rumah Minangkabau (kiri) dan pusat peranginan Port Dickson antara tempat menarik di Negeri Sembilan

 

Nama Negeri Sembilan mula digunakan pada abad ke-16 untuk merujuk kepada persekutuan negeri-negeri yang telah dibuka oleh orang Minangkabau di Semenanjung Tanah Melayu iaitu Segamat yang kini menjadi sebahagian daripada Johor; Naning yang kini menjadi sebahagian daripada Melaka; Rembau, Sungai Ujong, Johol dan Jelebu yang kini adalah sebahagian daripada Negeri Sembilan; Hulu Pahang dan Jelai yang kini menjadi sebahagian daripada Pahang; dan Kelang yang kini menjadi sebahagian daripada Selangor.

Saiz Negeri Sembilan sekarang lebih kecil berbanding Negeri Sembilan yang asal. Keluasan Negeri Sembilan ialah kira-kira 6,657.09 km2 dan ia terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Ibu negerinya ialah Seremban dan Seri Menanti sebagai Bandar Diraja. Negeri Sembilan mempunyai lapan kawasan Parlimen, 36 kawasan Dewan Undangan Negeri dan tujuh daerah iaitu Jelebu, Jempol, Tampin, Kuala Pilah, Rembau, Port Dickson dan Seremban. Unjuran penduduknya pada tahun 2010 adalah seramai 1,011,700 orang.


Negeri Sembilan menawarkan destinasi pelancongan menarik seperti Blue Lagoon, Cape Rachado, Kompleks Kraf Negeri Sembilan, Lukut, Kempas, Kolam Air Panas Pedas, Port Dickson, Muzium Negeri, Bangunan Sekretariat Negeri, Istana Sri Menanti, Taman Tasik Seremban dan Taman Rekreasi Ulu Bendul.

 

 

Sumber: Buku Malaysia 2009, Buku Rasmi Tahunan
Jabatan Penerangan Malaysia

Tarikh dimasukkan : 14 Mac 2011