Ahad 21 April 2019
A- A A+

Institusi-institusi Penyelidikan Dan Pembangunan
Terdapat beberapa institusi R&D di Malaysia yang terlibat dalam penyelidikan saintifik dan ekonomi.

Pusat Tenaga Malaysia (PTM)PTM adalah sebuah organisasi bebas dan 'non-profit', telah ditubuhkan pada Mei 1998 sebagai memenuhi keperluan perlunya sebuah pusat penyelidikan dan kajian tenaga di Malaysia. Aktiviti-aktiviti utamanya termasuklah membuat perancangan dan penyelidikan tenaga, kecekapan tenaga serta membuat kajian berkaitan teknologi, pembangunan mahupun demonstrasi. Ia juga bertanggungjawab mengumpul segala data berkaitan. PTM juga berfungsi sebagai sebuah agensi tenaga sehenti bagi menghubungkan universiti-universiti, institusi-institusi penyelidikan, pelbagai industri juga organisasi-organisasi tenaga tempatan mahupun antarabangsa. Walaubagaimanapun Pusat Tenaga Malaysia (PTM) sekarang dikenali sebagai nama Green Tech Malaysia.

Fungsi-fungsi utamanya adalah :

1. Ejen bagi sektor awam dan swasta
2. Penjaga/Gedung pangkalan data tenaga negara
3. 'Think-tank' untuk tenaga menerusi perkhidmatan pakar runding
4. Penggalak program kecekapan tenaga negara
5. Mengkoordinasi serta bertindak sebagai pengurus utama dalam penyelidikan tenaga, pembangunan dan projek-projek demonstrasi.


TNB Research Sdn Bhd

TNB Research Sdn Bhd sebuah anak syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB) ditubuhkan pada Mac 1993 bertanggungjawab menjalankan aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk TNB. Ia memberikan jaminan kualiti, menyediakan perkhidmatan makmal juga khidmat pakar runding dalam aspek pemeliharaan tenaga dan persekitaran untuk TNB serta lain-lain pembekal tenaga di Malaysia.Petronas Research Scientific Services Sdn Bhd (PRSS)

PRSS merupakan sebuah anak syarikat milik sepenuhnya oleh PETRONAS yang menjalankan aktiviti-aktiviti R&D bagi industri petroleum.

 


SIRIM Bhd


SIRIM terbabit dalam aktiviti-aktiviti R&D bagi sektor perindustrian. Aktiviti-aktivitinya lebih ditumpukan kepada bidang tenaga yang boleh diperbaharui juga kecekapan tenaga.Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Yang Boleh Diperbaharui dan Kecekapan Tenaga (CETREE)


Pusat Pendidikan, Latihan dan Penyelidikan Tenaga Diperbaharui dan Kecekapan Tenaga atau Centre for Education, Training and Research in Renewable Energy and Energy Efficiency (CETREE) mula beroperasi sejak 2 Oktober 2000 dan dirasmikan pada 29 Julai 2002. CETREE merupakan sebuah pusat yang membantu memberi pendidikan dan latihan untuk meningkatkan pengetahuan dan kesedaran mengenai peranan tenaga yang diperbaharui dan kecekapan tenaga kepada golongan profesional, sekolah, institusi pengajian tinggi dan orang awam di Malaysia.Program/ Projek

1. Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Yang Boleh Diperbaharui dan Kecekapan Tenaga (CETREE)
2. Projek 'Capacity Building in Integrated Resources Planning (IRP) at Government and Related Agencies
3. Projek Bangunan Baru Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (Low Energy Office (LEO)) di Putrajaya
4. Program Janakuasa Kecil Tenaga Yang Boleh Diperbaharui (SREP)
5. Projek 'Demand Side Management' (DSM)

Cetak Emel

Real time web analytics, Heat map tracking