Ahad 21 April 2019
A- A A+

Bioteknologi

Bioteknologi adalah salah satu daripada bidang sains yang dapat membantu meningkatkan kualiti hidup manusia dari pelbagai aspek seperti perubatan, makanan, persekitaran dan kesejahteraan secara amnya.


Di antara contoh penggunaan bioteknologi adalah pencapjarian DNA bagi mengesan penjenayah dan mengenalpasti penyakit genetik; penghasilan bahan ubatan seperti vaksin dan penghasilan tanaman transgenik (transgenic crops) dalam sektor pertanian.

Menyedari kepentingan bioteknologi dalam pembangunan negara, Kerajaan telah mengenal pasti bidang ini sebagai salah satu industri utama negara.

Penyelidikan dan pembangunan (R&D)

Terdapat banyak institusi penyelidikan kerajaan dan institusi pengajian tinggi di Malaysia yang menjalankan aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam bidang bioteknologi.


Pembiayaan

 

Kerajaan menyediakan beberapa skim pembiayaan untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta insentif perniagaan berasaskan bioteknologi kepada sektor industri.

Klik pada pautan di bawah untuk maklumat lanjut:

Program LatihanTerdapat beberapa program latihan berkaitan bioteknologi yang disediakan oleh institusi penyelidikan kerajaan dan institusi pengajian tinggi awam.Klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang bioteknologi di institusi pengajian tinggi awam.

Khidmat NasihatPembangunan industri bioteknologi di Malaysia masih lagi dalam peringkat awal. Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi adalah agensi yang memainkan peranan penting dalam pembangunan dan perkembangan bioteknologi negara.Terdapat juga agensi-agensi Kerajaan dan bukan kerajaan yang menyediakan khidmat nasihat berkenaan industri ini.

Klik pada pautan-pautan di bawah untuk maklumat lanjut:

Peluang PelaburanKerajaan Malaysia dan Kerajaan-kerajaan Negeri sentiasa mempelawa pelabur dan usahawan dari dalam dan luar negara untuk membangunkan industri bioteknologi di Malaysia.
Klik pada pautan-pautan di bawah untuk maklumat lanjut:


Cetak Emel

Real time web analytics, Heat map tracking