Jumaat 19 April 2019
A- A A+

Gerhana


250px-solar_eclips_1999_6

Gerhana matahari anulus

Fasa Gerhana Bulan


Gerhana merupakan kejadian astronomi yang berlaku apabila satu objek astronomi bergerak ke dalam bayang objek astronomi yang lain. Terdapat dua jenis gerhana:

  • Gerhana matahari
  • Gerhana matahari berlaku apabila bulan yang sedang dalam perjalanannya mengelilingi bumi lalu bersetentangan dengan bumi dan matahari, dan bayangnya terkena pada permukaan bumi, maka terjadilah gerhana. Gerhana matahari hanya dapat berlaku ketika bulan baru, kerana pada masa itu bulan berada di sebelah bumi menghadap matahari.
  • Gerhana bulan
  • Gerhana bulan pula hanya boleh berlaku ketika bulan purnama. Ketika itu bulan berada bersetentangan dengan bumi dan terlindung daripada matahari. Ini bermakna bulan boleh termasuk ke dalam bayang bumi dan menghilang.

Gerhana juga boleh dibahagikan kepada:

Gerhana Penuh


Gerhana penuh berlaku apabila sumber cahaya dilindungi sepenuhnya oleh sesuatu objek astronomi.

Gerhana Separa

Gerhana separa pula berlaku bila cuma sebahagian daripada objek tersebut dilindungi.

Gerhana Anulus

Gerhana anulus pula merupakan sejenis gerhana penuh di mana satu lingkaran halus dapat diperhatikan di sekeliling objek tersebut.

Gerhana mungkin tidak berlaku setiap tahun, dan mungkin pula beberapa kali setahun. Namun gerhana penuh adalah jarang dan hanya dapat disaksikan pada suatu tempat di bumi.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Gerhana

Cetak Emel

Real time web analytics, Heat map tracking