Carian 
Search - DOCman
Search - Content
Search - Weblinks
Search - Contacts
Search - Categories
Search - Sections
Search - Newsfeeds
 Saiz Pilihan Text 

Tip Keselamatan Ketika Berlaku Kebakaran

Tip Keselamatan Ketika Berlaku Kebakaran
Tips-tips bagi menggelakkan kebakaran dan mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran.

Apabila Berlaku Kebakaran Patuhilah Langkah-langkah Berikut:

  1. Jangan panik. Bunyikanlah penggera untuk memberi isyarat kepada semua penghuni rumah. Selamatkanlah diri anda dan keluarga anda melalui jalan keluar yang sedia ada atau yang telah ditetapkan.
  2. Hubungilah balai bomba yang berhampiran. Berikan butir-butir lengkap mengenai lokasi rumah anda.
  3. Sementara menanti ketibaan anggota-anggota bomba, cubalah padamkan api dengan alat pemadam api. INGAT! Jangan sampai membahayakan diri anda.

Petua Untuk Menyelamatkan Diri Daripada Kebakaran
Jalan KeluarApi, tatkala kecil menjadi kawan, apabila besar menjadi lawan. Api memang tidak mengenal darjat penghuni dan rumah kediaman mereka. Apabila berlaku kebakaran, langkah paling penting ialah mencari jalan keluar. Oleh itu anda mestilah menegnal pasti sekurang-kurangnya dua jalan keluar di rumah anda untuk menyelamatkan diri daripada kebarakan.

Bincangkan Pelan Menyelamatkan Diri dengan KeluargaAnda harus mengadakan perbincangan dengan keluarga anda mengenai pelan menyelamatkan diri daripada kebakaran di rumah. Pastikan seluruh keluarga anda memahami dan mengetahui apa yang perlu dibuat jika berlaku kebakaran. Adakan latihan amali di hujung minggu atau bila ada masa lapang supaya ia sentiasa dalam ingatan ahli keluarga anda.

Cuba Elakkan Penggunaan JerijiCuba elakkan penggunaan jeriji besi pada tingkap dan pintu rumah anda. Jika anda terpaksa menggunakannya, pastikan jeriji tersebut boleh dibuka daripada dalam rumah dengan mudah.

Jalan Keluar Tidah DihalangPastikan semua jalan keluar di rumah anda mudah dilalui dan bebas daripada sebarang halangan.Anak Kunci Mudah DiambilSetiap ahli keluarga mestilah tahu di mana anak kunci pintu atau jeriji biasanya disimpan. Jangan mengubah tempat menyimpan anak kunci.Memasang Alat Pengesan AsapPastikan anda memasang sekurang-kurangnya satu pengesan asap di rumah untuk memberi isyarat bermulanya kebakaran. .