Posted on: 13/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pelanggan pub dan kelab malam berlesen perlu menjalani ujian pantas antigen (RTK-Ag) COVID-19 kendiri dalam tempoh 24 jam sebelum memasuki premis bermula 15 Mei ini.

Jika pelanggan tidak menjalani ujian berkenaan, pihak premis boleh menjalankan ujian RTK-Ag kendiri ke atas pelanggan dan perlu memastikan keputusan ujian COVID-19 pelanggan adalah terkini dan berstatus negatif.

Ia antara garis panduan yang disenaraikan di bawah Protokol Operasi Pub dan Kelab Malam Berlesen berkuat kuasa Sabtu ini (14 Mei), yang dikeluarkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

KPKT dalam kenyataan semalam memaklumkan protokol berkenaan telah  dimuat naik di laman sesawang Majlis Keselamatan Negara (MKN) https://asset.mkn.gov.my/web/wp-content/uploads/sites/3/2019/08/SOP-Kelab-Malam-kuatkuasa-14-Mei-2022.pdf.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini dilaporkan berkata senarai negatif di bawah prosedur operasi standard (SOP) MKN akan digugurkan mulai 15 Mei ini dan kelab malam merupakan satu-satunya perniagaan di bawah senarai negatif yang dihentikan operasinya sejak permulaan pandemik pada Mac 2020.

Menurut KPKT, protokol pengoperasian pub dan kelab malam berlesen  dikeluarkan sebagai rujukan kepada semua pemain industri berkaitan setelah mendapat pandangan daripada Kementerian Kesihatan (KKM).

Protokol tersebut mengambil kira faktor risiko penularan jangkitan COVID-19 yang tinggi di pub dan kelab malam memandangkan premis berkenaan adalah ruang tertutup dengan ventilasi yang tidak mencukupi, penjarakan fizikal yang sukar dipatuhi dan tidak dapat mengamalkan pemakaian pelitup muka sepenuhnya.

Mengikut protokol itu, pelanggan perlu sentiasa memakai pelitup muka semasa berada dalam premis kecuali semasa aktiviti makan, minum dan menari. Kapasiti premis yang dibenarkan adalah 100 peratus termasuk ruang tari, manakala waktu operasi adalah mengikut syarat lesen dan permit pihak berkuasa tempatan.

“KPKT menyeru semua pemain industri pub dan kelab malam berlesen dapat mematuhi perkara penting yang telah digariskan dalam protokol tersebut bagi mengekang penularan kes positif COVID-19 dalam fasa transisi ke fasa endemik ini,” menurut kenyataan itu.

Sumber: BERNAMA