Posted on: 18/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Malaysia sedia bekerjasama rapat dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom bagi menangani isu kekurangan kayu dan produk berasaskannya di negara-negara terbabit.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin berkata ini menerusi usaha mencari dan menambah nilai kepada produk kayu dari negara ketiga, terutamanya untuk produk yang disahkan di bawah PEFC (Program untuk Pengesahan Pensijilan Hutan).

Dalam kenyataan hari ini, beliau berkata sekatan ke atas produk kayu Rusia telah memaksa pengimport Amerika untuk mencari sumber alternatif, terutamanya bagi papan lapis.

“Sentimen semasa pasaran terhadap kayu Malaysia di Amerika Syarikat adalah positif, terutamanya bagi Meranti dan Keruing yang menyaksikan permintaan itu masing-masing meningkat sebanyak sembilan peratus dan 467 peratus,” katanya.

Zuraida berkata industri perkayuan Malaysia juga  terus mencatat prestasi baik biarpun menghadapi pandemik kesan ekonomi buruk akibat  COVID-19  dengan eksportnya meningkat sebanyak 3.1 peratus kepada RM22.7 bilion pada 2021 daripada RM22.02 bilion pada tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, eksport produk kayu dari Malaysia kini agak perlahan kerana kekurangan balak daripada hutan semula jadi dan menyebabkan kilang papan sukar memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

“Pengeksport juga perlu berdepan kekangan seperti  kesesakan di pelabuhan akibat kekurangan kontena, ruang dalam kapal dan isu  logistik  lain. Namun begitu, ‘transshipment’ (transit dagangan) telah dikenal pasti sebagai salah satu solusi untuk jangka masa sederhana,” katanya.

Beliau berkata, Persatuan Produk Kayu Antarabangsa (IWPA) yang berpangkalan di Amerika Syarikat telah berkongsi hasrat untuk berbincang dengan ketua-ketua industri kayu-kayan Malaysia mengenai kaedah bagi menangani isu sektor tersebut.

“Oleh kerana ini akan melibatkan langkah-langkah untuk melindungi Malaysia daripada menjadi sasaran persatuan kayu-kayan domestik dan pihak berkuasa Amerika Syarikat atas isu pengelakan perdagangan, satu rangka kerjasama juga sedang dirangka oleh pegawai Amerika Syarikat dan pihak berkuasa Malaysia seperti Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan Jabatan Kastam,” katanya.

Dalam pada itu, Zuraida berkata  Malaysia berhasrat mendapatkan pendirian United Kingdom mengenai cadangan ENVI (Jawatankuasa Alam Sekitar, Kesihatan Awam dan Keselamatan Makanan) membabitkan konsensus mengenai definisi penebangan hutan dan kemerosotan hutan.

Malah, katanya, di sebalik gangguan pasaran yang ketara dalam pasaran produk kayu, jumlah import United Kingdom meningkat sebanyak 15 peratus pada 2021 kenaikan terbesar sejak 2008.

“Mulai 1 Januari lepas, terdapat perubahan dalam peraturan kastam United Kingdom sejajar dengan tindakan negara itu yang kini dalam proses keluar daripada rangka kerja Kastam Kesatuan Eropah dan Pasaran Tunggal.

“Walaupun Malaysia mendapat manfaat daripada peraturan kastam United Kingdom yang dikemas kini, kita berharap kerajaan United Kingdom akan turut memperkemaskan lagi prosedur dan pengendalian dokumen untuk (menangani) masalah logistik semasa,” katanya.

Sumber: BERNAMA