Posted on: 20/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Kerajaan Persekutuan sedang berusaha untuk menghapuskan jurang pembangunan antara Semenanjung Malaysia dan Sabah termasuk menerusi pembinaan rangkaian Lebuhraya Pan Borneo.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kewujudan rangkaian Lebuhraya Pan Borneo tanpa tol yang dibina di Sabah bakal mampu mengubah keseluruhan kawasan di negeri itu dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Pada masa sama, kerajaan juga terus komited untuk melabur dalam bidang pendidikan dengan cara membaiki dan membina semula sekolah daif di kawasan pendalaman Sabah.

“Saya difahamkan Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengamanahkan 113 sekolah daif di Sabah kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia dan JKR Sabah sebagai agensi pelaksana untuk menaik taraf sekolah-sekolah itu dengan kos RM1.02 bilion.

“Sememangnya menjadi harapan Kerajaan Persekutuan untuk menyaksikan Sabah dan Sarawak turut bersama-sama menikmati pembangunan yang pesat seperti mana juga negeri-negeri lain,” katanya ketika berucap melancarkan siri Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) edisi Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah di sini hari ini.

Sumber: BERNAMA