Posted on: 24/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Penubuhan 25 Startups, inkubator pertama Malaysia untuk teknologi Blockchain dan Internet-of-Things (loT), adalah tepat pada masanya untuk melengkapkan ekosistem pembuatan Pulau Pinang yang kukuh. 

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata 25 Startups akan menarik pelbagai syarikat permulaan tempatan dan asing yang khusus dalam Blockchain dan loT yang matlamatnya untuk menguji potensi pasaran mereka dalam industri teknologi Malaysia yang berkembang pesat dan membangunkan produk mereka di peringkat tempatan di Pulau Pinang.

“Sepanjang tempoh 50 tahun, Pulau Pinang telah membina ekosistem pembuatan yang kukuh. Bagaimanapun, pembuatan sahaja tidak mencukupi untuk berada di hadapan dan memenuhi permintaan dan jangkaan pelanggan.

“Kami amat percaya bahawa kita perlu melengkapkan kekuatan ini dalam teknologi perkakasan dengan penyelesaian perisian digital yang menarik dan unik,” katanya dalam ucapan pada perasmian pejabat 25 Startups di sini semalam.

Walaupun pandemik telah memperlahankan pertumbuhan syarikat permulaan dalam beberapa tahun ini, katanya Pulau Pinang bertentangan dengan  trend itu dengan peningkatan aktiviti baru-baru ini dan kadar pertumbuhan di sini mungkin lebih tinggi dengan pemain yang sesuai.

Pulau Pinang, juga dikenali sebagai Lembah Silikon Timur, mempunyai industri pembuatan yang kukuh dengan pengalaman selama 50 tahun, menempatkan lebih 350 syarikat multinasional dan lebih 3,000 perusahaan kecil dan sederhana dalam sektor pembuatan, dan menarik jutaan pelancong setiap tahun.

Oleh itu, syarikat permulaan teknologi boleh memanfaatkan rantaian bekalan syarikat gergasi teknologi dan syarikat perindustrian ini untuk menyelesaikan masalah dan isu dunia sebenar.

“Dengan semua ruang kerja bersama ini terletak di Daerah Digital Kreatif di sini di George Town, saya berharap syarikat permulaan akan mengambil peluang untuk menyertai dan bersepadu dengan hab ini yang dikuasakan sepenuhnya oleh infrastruktur 5G untuk memenuhi semua keperluan digital.

“Saya yakin pembukaan pusat ini akan menggalakkan lebih ramai pemain utama dari  sektor swasta untuk menyertai ekosistem itu, seperti inkubator, pemecut, pelabur dan pemodal teroka selain meningkatkan standard untuk memenuhi kepentingan global,” katanya.

Firma modal teroka di sebalik 25 Startups, Pengerusi Karuna Khoshee Venture Capital Sdn Bhd Datin Ros Suryati Alang berkata selain menggalakkan syarikat permulaan dalam Blockchain dan IoT, ia turut menumpukan usahanya untuk mentransformasikan inovasi syarikat permulaan tersebut kepada model perniagaan yang mencatatkan keuntungan yang boleh dikomersialkan.

Sumber: BERNAMA