Posted on: 25/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Isnin lepas, Kabinet bersetuju supaya koperasi yang terlibat dalam sektor perladangan diberi peluang untuk memohon pengambilan pekerja asing, berkuat kuasa serta-merta.

Ini bagi membolehkan koperasi terbabit terlibat sama dalam usaha penanaman bahan makanan seperti jagung, yang kini diperlukan negara untuk mengatasi isu kekurangan bekalan ayam di pasaran.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Tan Sri Noh Omar berkata mengikut peraturan sedia ada ditetapkan Kementerian Sumber Manusia, sesebuah syarikat perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) jika ingin memohon pengambilan pekerja asing.

“… tetapi koperasi tidak berdaftar di bawah SSM kerana berada di bawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

“Namun Kabinet semalam telah bersetuju supaya koperasi-koperasi yang terlibat dalam perladangan juga boleh memohon pengambilan pekerja asing dan proses pengesahan mengenai wujudnya koperasi ini akan dirujuk kepada SKM,” katanya.

Beliau ditemui pemberita pada Majlis Pelancaran Pelan Strategik Suruhanjaya Koperasi Malaysia (PS SKM 2021-2025), Prapelancaran Sambutan Hari Koperasi Negara dan Ramah Mesra Raya Gerakan Koperasi di sini semalam. 

Noh berkata menerusi usaha itu, pihaknya berharap lebih banyak koperasi tampil menyahut seruan kerajaan dalam mengusahakan tanaman bahan makanan kerana ketika ini terdapat lebih 20 koperasi di seluruh negara dilaporkan mempunyai keluasan ladang melebihi 1,000 hektar.

“Dalam Dasar Koperasi Malaysia 2021-2030 kita pun, kita telah meminta koperasi agar terlibat sama dalam membantu rakyat menghadapi masalah kenaikan harga barangan terutamanya ayam.

“Sebab itu, koperasi telah menubuhkan satu federasi pertanian yang disusun di bawah SKM agar dapat memainkan peranan membantu dan menggalakkan koperasi-koperasi terlibat dalam sektor pertanian,” katanya.

Sumber: BERNAMA