Posted on: 26/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Perlis merupakan antara negeri yang merekodkan jumlah penerima Skim Peduli Kesihatan B40 (PEKA B40) tertinggi bagi tempoh 2019 sehingga 30 April 2022.

Ketua PEKA B40 Perlis Amir Bedin pihaknya menjangka Perlis akan menjadi negeri tertinggi merekodkan jumlah penerima inisiatif berkenaan, selaras dengan beberapa usaha yang akan dilaksanakan oleh pihaknya pada tahun ini.

“Perlis merupakan sebuah negeri yang kecil dan mudah untuk kita uruskan bagi menambah jumlah penerima inisiatif ini menerusi program-program outreach yang akan dilaksanakan,” katanya pada sidang media yang berlangsung di sini semalam.

Beliau berkata Kedah mencatatkan jumlah penerima tertinggi dengan 86,642 orang, diikuti dengan Kelantan (61,587) dan Perlis (9,895).

“Program ini memberi fokus kepada penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi, kesihatan mental dan kanser,” katanya.

Beliau berkata ada empat manfaat yang bakal diperolehi oleh setiap penerima yang layak, meliputi saringan kesihatan, bantuan alat perubatan, insentif melengkapkan rawatan kanser dan insentif tambang pengangkutan.

Sumber: BERNAMA