Posted on: 27/05/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Jualan tiket bagi perkhidmatan tren elektrik (ETS) dan KTM Intercity dibuka mulai hari ini bagi perjalanan dari 1 Julai sehingga 31 Disember tahun ini berdasarkan jadual waktu sedia ada.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dalam kenyataan memaklumkan perkhidmatan ETS akan beroperasi dengan 32 perkhidmatan melibatkan 10 laluan KL Sentral-Butterworth, 10 laluan KL Sentral-Ipoh, lapan laluan KL Sentral-Padang Besar, dan masing-masing dua laluan Gemas-Butterworth dan Gemas-Padang Besar.

Perkhidmatan KTM Intercity pula beroperasi dengan 22 servis terdiri daripada dua Ekspres Timuran, enam Ekspres Selatan dan 14 Shuttle Timuran.

“Mulai 1 Julai, perkhidmatan Ekspres Rakyat Timuran akan beroperasi semula dari Stesen Johor Bahru Sentral ke Stesen Tumpat termasuk perkhidmatan Ekspres Selatan yang akan beroperasi dari Stesen Johor Bahru Sentral ke Stesen Gemas,” menurut KTMB dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.

Menurutnya operasi bagi laluan Kempas Baru ke Johor Bahru Sentral sebelum ini ditutup bagi kerja-kerja menaik taraf Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-JB Sentral (PLBEGJB) pada 23 November lepas.

“Jualan tiket ini dibuka untuk tempoh enam bulan, bagi membolehkan orang ramai membuat perancangan awal terutama bagi mereka yang akan menyambut Aidiladha, cuti sekolah serta mereka yang merancang untuk bercuti,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Mohd Rani Hisham Samsudin dalam kenyataan sama.

Beliau berkata memandangkan pintu sempadan negara telah dibuka dan kemasukan pelancong dijangka meningkat sehingga akhir tahun ini, pelanggan disaran untuk membeli tiket segera bagi menikmati kadar tambang murah serta memilih tempat duduk.

Sementara itu, pelanggan KTMB boleh mendapatkan diskaun sebanyak RM15 dengan menggunakan kod promo ‘CUTIKERETAPI2’ bagi perjalanan sehingga 30 November serta diskaun tambang perjalanan berkumpulan sebanyak 25 peratus melalui Pakej Keluarga Malaysia menggunakan promo kod ‘KMKTMB22’ untuk pembelian tiket dewasa atau kanak-kanak. 

Pengguna boleh membuat pembelian tiket menerusi aplikasi KTMB Mobile (KITS) atau laman sesawang KTMB.

Maklumat lanjut boleh didapati dengan menghubungi Pusat Panggilan KTMB di 03-2267 1200 atau saluran media baharu rasmi KTMB dan laman sesawang di www.ktmb.com.my.

Sumber: BERNAMA