Posted on: 14/06/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia) akan memperincikan garis panduan berhubung larangan penggunaan kenderaan mikromobiliti tertentu tidak lama lagi, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Wee dalam catatan menerusi Facebook rasminya semalam berkata kerajaan tidak pernah melarang atau mengharamkan penggunaan kenderaan mikromobiliti di Malaysia jika ia digunakan dalam persekitaran yang selamat dan terkawal.

“Larangan hanya terpakai di jalan raya demi memelihara keselamatan orang ramai,” katanya dengan menambah malah keputusan itu juga diambil setelah mengambil kira pandangan dan libat urus pelbagai pihak berkepentingan termasuk pihak berkuasa tempatan.

Menurut catatan itu, Wee terdahulu mengadakan sesi dialog bersama persatuan dan pengusaha kenderaan mikromobiliti di kementeriannya, di sini.

Susulan pengumuman larangan serta-merta penggunaan tiga kenderaan mikromobiliti jenis Moped, Personal Mobility Devices dan Personal Mobility Aids di atas jalan pada 26 April lepas, Kementerian Pengangkutan dan  Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah bekerjasama bagi merangka  garis panduan larangan penggunaan kenderaan tersebut.

Garis panduan itu diperlukan untuk penentuan bidang kuasa pihak terlibat berhubung kenderaan seumpama itu secara keseluruhan.

“Saya amat mementingkan keselamatan jalan raya dan mahukan jalan raya kita selamat untuk semua pengguna,” katanya.

Sumber: BERNAMA