Posted on: 07/07/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Kementerian Perpaduan Negara (KPN) melalui Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA) memperuntukkan geran kira-kira RM13.07 juta bagi membiayai pendidikan prasekolah 5,164 kanak-kanak India B40 yang berumur antara 4 dan 6 tahun.

KPN berkata geran itu meliputi pembiayaan yuran pendidikan bagi sesi persekolahan 2022/2023 mulai Mac lepas sehingga Februari tahun depan, pemberian buku dan lembaran kerja, ‘starter kit’ pakaian seragam dan alat tulis dan subsidi bagi penyediaan sarapan pagi untuk kanak-kanak B40 berkenaan.

KPN dalam kenyataan semalam berkata geran itu disalurkan melalui lima organisasi melibatkan 214 prasekolah di Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Kuala Lumpur.

Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique dalam kenyataan sama berkata bantuan itu bertujuan untuk memastikan kanak-kanak India B40 turut mendapat peluang mengikuti pendidikan prasekolah sebagai persediaan untuk memasuki pendidikan formal tahun satu kelak.

“Inisiatif ini dapat meringankan beban kewangan ibu bapa khususnya dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup pada masa ini,” katanya.

Sumber: BERNAMA