Posted on: 19/07/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Kerjasama erat antara Malaysia, Singapura dan Indonesia adalah penting dalam memastikan kelancaran aktiviti perdagangan di Selat Melaka, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata ketiga-tiga pihak sebagai negara litoral dan penjaga Selat Melaka perlu bekerjasama dalam menjamin keselamatan serta perlindungan alam sekitar di selat itu agar tidak berlaku gangguan kepada aktiviti perdagangan.

Wee berkata Selat Melaka merupakan antara laluan navigasi terpenting di dunia dengan 80,000 kapal yang membawa kira-kira 25 peratus nilai barang dagangan dunia melaluinya setiap tahun.

“Perairan cetek, pasang surut yang kompleks dan eratik, arus deras serta peralihan angin yang tidak menentu menjadikan selat ini antara lokasi paling mencabar untuk perdagangan antarabangsa, justeru semua halangan navigasi ini hendaklah diatasi dengan aplikasi teknologi serta amalan keselamatan moden.

“Apa jua yang berlaku di selat ini menjadi tanggungjawab bersama ketiga-tiga negara. Jadi, hubungan erat perlu wujud dalam memastikan keselamatan perjalanan dan perlindungan alam sekitar,” katanya pada majlis makan malam sempena Mekanisme Kerjasama ke-13 di sini.

Perbincangan tahunan Mekanisme Kerjasama yang pertama kali diadakan pada 2006 itu adalah usaha sama ketiga-tiga negara dalam membincangkan isu berkaitan keselamatan serta aktiviti perkapalan di Selat Melaka dan Selat Singapura.

Sementara itu, mengulas keputusan kerajaan membenarkan pengambilan pekerja asing bagi subsektor gudang darat dan penetapan kementeriannya sebagai Agensi Kawal Selia, Wee berkata langkah itu diambil susulan terdapat kekurangan tenaga kerja.

“Saya sedar aktiviti import dan eksport kini menjadi lebih rancak susulan pemintaan yang mula beransur pulih dan mencapai satu tahap yang memberangsangkan. Antara rungutan oleh pengusaha gudang ialah ketiadaan pekerja.

“Jadi saya arahkan kementerian saya supaya menjalankan tugas kawal selia ke atas pengambilan (pekerja asing) berdasarkan garis panduan yang ditetapkan di bawah Akta 446,” katanya.

Terdahulu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam sidang media khas mengumumkan pengambilan pekerja asing bagi subsektor gudang darat adalah dibenarkan dan Kementerian Pengangkutan akan berperanan sebagai Agensi Kawal Selia.

Sumber: BERNAMA