Posted on: 22/07/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LlMA) dijangka membuat kemunculan semula secara besar-besaran tahun depan, yang dijadualkan berlangsung pada Mei, memandangkan sempadan kini dibuka sepenuhnya dengan corak tingkah laku perjalanan kembali kepada waktu sebelum pandemik.

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata Malaysia yakin LIMA 2023 bakal menjadi acara paling popular di rantau ini selepas edisi terakhir LIMA atau LIMA 19 memandangkan edisi 2021 terpaksa dibatalkan susulan pandemik COVID-19.

“Susulan kerumpangan tiga tahun selepas penganjuran LIMA 19, bukan sahaja kerajaan dan pihak penganjur bersiap sedia sepenuhnya malah pempamer, delegasi asing serta orang ramai begitu teruja dan tidak sabar menantikan LIMA 2023.

“Siri pameran LIMA yang membuat penampilan sulung pada 1991 telah menempuh pelbagai pengalaman sejak 30 tahun lepas dan ia telah diangkat sebagai acara terbesar dan paling popular serta dinanti-nantikan di rantau Asia Pasifik,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bersama di Pertunjukan Udara Farnborough 2022 (FIA 2022) yang berlangsung di United Kingdom pada Rabu.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak.

Video sidang akhbar itu kemudian diedarkan kepada Bernama.

LIMA 2023 akan berlangsung dari 23 hingga 27 Mei 2023 di Langkawi.

Isham pula berkata penyertaan Malaysia dalam FIA  2022 merupakan platform terbaik untuk memulakan kempen promosi selama 10 bulan bagi LIMA 2023 membabitkan Alpine Integrated Solution Sdn Bhd sebagai penganjur dilantik bagi LIMA 2023 yang akan membuat pameran di Pavilion Malaysia MATRADE.

Beliau berkata sebanyak 14 syarikat Malaysia dan tiga agensi kerajaan mengambil bahagian dalam acara lima hari itu yang berakhir pada Jumaat.

Sumber: BERNAMA