Posted on: 11/08/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Aplikasi MyIsytihar Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dilancar semalam dalam usaha memudahkan para nelayan untuk membuat pengisytiharan sendiri menggunakan telefon pintar tanpa terikat dengan waktu operasi Pusat Pengisytiharan dan Pendaratan ikan LKIM. 

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata pelancaran itu akan mempercepatkan proses pengisytiharan oleh nelayan serta membantu pengumpulan data kerajaan berkenaan maklumat tangkapan ikan dengan lebih tepat.

“Permintaan saya supaya program ini dipatuhi oleh semua pihak supaya kita lebih berjaya untuk mengesan sebarang aktiviti yang dilakukan oleh nelayan,” katanya.

Beliau berkata demikan pada sidang media selepas majlis pelancaran aplikasi tersebut di Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), semalam. 

Beliau berkata aplikasi tersebut akan memastikan segala anugerah yang diberikan oleh kerajaan termasuk subsidi untuk nelayan diterima sebaik mungkin supaya nelayan akan memperoleh hasil lebih baik. 

Di samping itu, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) LKIM Kusaidi Salleh berkata aplikasi tersebut boleh dimuat turun bermula 1 September ini dengan menyasarkan kira-kira 30,000 nelayan yang berdaftar dengan LKIM.

“Kami akan buat keterlibatan di semua tempat-tempat (kawasan) perkampungan nelayan dan di kawasan pendaratan ikan yang telah kami  kenal pasti,” katanya ketika ditanya berkenaan pendekatan yang dilakukan bagi memperkenalkan aplikasi itu kepada para nelayan. 

Aplikasi itu mempunyai integrasi data dan sistem e-pengisytiharan sedia ada iaitu pengguna sistem tersebut boleh mengakses maklumat berkaitan MyIsytihar LKIM di dalam aplikasi itu. 

LKIM adalah agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI).

Sumber: BERNAMA