Posted on: 12/10/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Mesyuarat khas untuk membincang dan menentukan tarikh-tarikh penting Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Bugaya, Sabah akan diadakan pada 20 Oktober ini.

Setiausaha Suruhanjaya Piihan Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak berkata mesyuarat yang akan dipengerusikan oleh Pengerusi Tan Sri Abdul Ghani Salleh itu akan diadakan di Menara SPR, Putrajaya pukul 10 pagi.

“Pengerusi SPR akan membincangkan tarikh-tarikh penting PRU15 dan PRK DUN N.66 Bugaya, seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian, serta Daftar Pemilih yang akan digunakan, dan lain-lain persiapan bagi melaksanakan kedua-dua pilihan raya itu,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Katanya satu sidang media akan diadakan sejurus selepas mesyuarat. 

Hari Isnin, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada PRU15.

Susulan pengumuman itu, pilihan raya umum perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh pembubaran Parlimen mengikut Perkara 55 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Sumber: BERNAMA