Posted on: 17/10/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Lebih 2,000 permohonan dalam talian direkodkan sejak permohonan Pas DE Rantau Nomad mula dibuka pada 1 Oktober lepas melalui Program DE Rantau yang merupakan satu daripada Program Mangkin Digital Malaysia (PEMANGKIN).

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata ia menunjukkan sambutan sangat menggalakkan meskipun belum memasuki tempoh dua bulan, tetapi sudah mencapai ribuan permohonan untuk pas lawatan ikhtisas daripada nomad digital untuk datang menetap dan bekerja di negara ini.

“Secara keseluruhannya, maklumat yang saya dapat sewaktu berada di Bucharest (Romania) program yang seumpama ini adalah satu program yang akan menjadi trend pada masa akan datang. Jadi kita mesti mendahului untuk menyediakan kemudahan bukan sahaja pas (DE Rantau Nomad) dengan kemudahan tertentu.

“Tetapi juga menggalakkan peserta yang terlibat di hab di rantau ini untuk menyesuaikan perniagaan masing-masing untuk mengambil peluang yang ada, meningkatkan aplikasi digital dan memperkemaskan premis perniagaan supaya sesuai dengan kedatangan tetamu daripada segenap pelusuk dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan lokasi kedua Program DE Rantau di Pulau Langkawi  yang turut dihadiri Pengerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) Datuk Seri Md Alwi Che Ahmad, di sini semalam.

Untuk rekod, lokasi pertama DE Rantau itu di Pulau Pinang dilancarkan pada 13 September lepas yang bertujuan meletakkan Malaysia sebagai hab pilihan utama warga nomad digital asing dan menggalakkan mobiliti dalam kalangan warga profesional digital antarabangsa selain memperkasakan sektor pelancongan negara di mata dunia.

Melalui DE Rantau, MDEC akan membangunkan hab nomad digital dan ekosistem tempatan yang komprehensif untuk menyokong gaya hidup nomad digital dengan kerjasama pelbagai pemain industri dan mencipta pas nomad digital baharu yang akan memudahkan nomad digital untuk menetap di negara ini.

Penubuhan Hab DE Rantau merupakan penginapan sedia ada yang diperakui akan memberi manfaat kepada penyedia dan pemilik penginapan tempatan sekali gus membantu dalam pemulihan ekonomi sektor pelancongan.

Annuar berkata pas khas itu sah diguna pakai dalam tempoh 12 bulan dan nomad digital boleh memperbaharui pas itu semula sekiranya ingin menetap di negara ini.

“Dia boleh perbaharui pas ini, dia nak pakai mungkin tiga bulan, lima bulan, lapan bulan. Cukup satu tahun boleh disambung,” katanya yang turut optimis Langkawi akan terus menjadi pilihan pelancong asing menerusi program berkenaan.

Beliau berkata Program DE Rantau juga dilihat dapat menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi digital dan kementeriannya menyasarkan sebanyak RM70 bilion dapat dijana menjelang 2025 berbanding RM45 bilion yang direkodkan pada masa ini.

“Program ini kami menjangkakan akan mendapat sambutan yang baik dan sekarang ini, kami dah pun dapat permohonan lagi dari Sabah supaya mengadakannya di Sabah. Saya minta MDEC meneruskan program ini,” katanya.

Dalam pada itu, Annuar berkata Malaysia yang diwakili Duta Malaysia ke Romania Tengku Datuk Sirajuzzaman Tengku Mohamed Ariffin telah menandatangani satu pernyataan bersama Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) semasa Persidangan Plenipotentiary ITU 2022 di Bucharest yang berakhir pada 14 Oktober lepas.

Beliau berkata antara perkata penting ditekankan dalam pernyataan bersama yang ditandatangani Malaysia itu adalah memperkasa golongan wanita melalui transformasi digital dan penggunaan aplikasi Internet benda (IOT) untuk bandar pintar dan komuniti yang mampan.

“Kita satu daripada negara anggota majlis yang baharu akan memainkan peranan. Saya harap Malaysia menjadi contoh kerana ada 183 negara, kita ada kekuatan kita sendiri,” katanya.

Sumber: BERNAMA