Posted on: 17/10/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Amaran aras air tahap bahaya yang dikeluarkan untuk beberapa kawasan di Kedah menunjukkan trend penurunan setakat pukul 6.30 petang semalam, kata Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Ir Dr Zaini Ujang.

Beliau berkata kawasan terbabit adalah stesen Sungai Melaka di Padang Mat Sirat, stesen Sungai Melaka di Bukit Kemboja, Langkawi dan Sungai Anak Bukit di Jambatan Tunku Abdul Rahman, Kota Setar.

“Penduduk di kawasan-kawasan terlibat diingatkan untuk mematuhi nasihat pasukan keselamatan dan bersiap siaga dari semasa ke semasa, sekiranya diarahkan untuk berpindah ke pusat pemindahan banjir,” katanya dalam kenyataan semalam.

Zaini berkata beberapa kawasan lain turut terjejas banjir di daerah Langkawi melibatkan Kampung Kilim (Galeria Perdana), Kampung Ayer Hangat (Telaga Air Hangat), Kampung Sungai Itau, Kampung Bohor Merah, Kampung Teluk Yu, Kampung Bukit Kemboja, Kampung Penarak, dan Kampung Titi Changwang.

“Berlaku insiden kepala air di air terjun Telaga Tujuh akibat hujan lebat berterusan di kawasan hulu dan air larian dari kawasan bukit.

“Sehingga 6.30 petang semalam, kawasan masih terjejas ialah  Pasar Awam Padang Matsirat, Kampung Bohor Masjid, Kampung  Nyior Chabang, Kampung Atas Padang Matsirat dengan kedalaman aras air 0.3 hingga 0.5 meter. Bagaimanapun, keadaan aras air mulai surut,” katanya.

Zaini berkata meskipun keadaan cuaca di utara beransur baik mulai  2  petang tadi,  namun Amaran Hujan Berterusan bagi utara Semenanjung masih dikekalkan sehingga hari ini.

Terdahulu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan peringkat Waspada di Perlis dan Kedah iaitu di Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena dan Padang Terap yang berkuatkuasa sehingga hari ini.

Sumber: BERNAMA