Posted on: 21/10/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pesta Mega Penjaja, Peniaga dan Usahawan Kecil Keluarga Malaysia 2022 yang dijadualkan selama dua hari di Dataran Merdeka di sini dilanjutkan sehari lagi sehingga Sabtu ini. 

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata ia susulan sambutan hangat yang diterima daripada warga kota dengan kira-kira 20,000 pengunjung hadir pada program anjuran Kementerian Wilayah Persekutuan pada hari pertama hari ini.

“Sebenarnya kita mahu lanjut sehingga Isnin, tetapi perlu beri laluan kepada program KL Car Free Morning pada Ahad,” katanya kepada pemberita pada program berkenaan yang dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam. 

Turut hadir pada program itu ialah Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Tan Sri Noh Omar dan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias. 

Shahidan berkata selain menjadi platform memperkenalkan produk perniagaan peniaga kecil, program itu juga diharap menjadi daya tarikan pelancong, seterusnya memangkin kembali ekonomi negara yang terjejas sejak pandemik COVID-19. 

Sementara itu peniaga bertih jagung Ab Aziz Muhamad, 41, berkata pesta berkenaan menjadi plaform peniaga kecil sepertinya untuk bangkit semula memajukan perniagaan yang sebelum ini terjejas akibat penularan COVID-19. 

“Ia macam kemunculan semula setelah lama kita kita tidak boleh rasa kemeriahan berniaga seperti ini selepas menghadapi PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), ” katanya yang banyak menjalankan aktiviti berniaga secara dalam talian. 

Peniaga kacang dan makanan ringan BY Tan, 45, pula berkata penyertaan dalam pesta itu memberikan satu pengalaman baharu buatnya yang selama ini hanya berniaga di pasar malam sejak 10 tahun lepas. 

Pengunjung Nurul Hafizah Dahlan, 27, menyifatkan penganjuran pesta itu sebagai peluang yang baik untuk berkongsi rezeki bersama peniaga kecil.

Sumber: BERNAMA