Posted on: 07/12/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Lebih RM43 juta diperuntukkan untuk membina, menaik taraf dan membaiki jalan-jalan ladang dan infrastruktur di kawasan luar bandar di Johor sepanjang tahun ini, Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor diberitahu.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar negeri Datuk Zahari Sarip berkata daripada jumlah itu, RM31.45 juta disediakan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Johor manakala RM12.18 juta daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

Zahari (BN-Buloh Kasap) berkata inisiatif berkenaan bukan sahaja memberi banyak manfaat kepada penduduk setempat, malah membantu melancarkan urusan golongan pengusaha ladang, penternak dan petani.  

“Para pengusaha ladang akan dibantu dalam pembangunan ladang seperti pembangunan sistem pengairan, saliran dan perparitan, pembinaan jambatan, titi, jalan ladang, penyediaan pagar, pembinaan bangsal kompos serta pembinaan stor bahan input. 

“Bagi pembinaan jalan ladang di dalam satu lot kawasan projek yang diusahakan, insentif yang diberikan bergantung kepada keluasan yang terlibat mengikut perkadaran insentif iaitu maksimum RM20,000 per hektar,” katanya ketika menjawab soalan lisan Ng Kor Sim (PH-Jementah) pada persidangan DUN Johor di Bangunan Sultan Ismail, di sini, hari ini.

Beliau berkata menerusi peruntukan itu JPS Johor telah melaksanakan 242 projek merangkumi projek lintasan jalan ladang sebanyak sembilan projek, projek infrastruktur perairan, saliran pertanian dan asas tani (16 projek) dan projek penyelenggaraan jalan luar bandar di bawah Marris (217 projek).

“Melalui peruntukan KPLB pula, sebanyak 188 projek jalan perhubungan desa (JPD) di seluruh negeri, meliputi laluan sejauh 517.44 kilometer.

“Muar merupakan daerah dengan jumlah bilangan projek tertinggi iaitu 51 projek yang bernilai RM3.43 juta, diikuti Batu Pahat (38 projek, RM2.29 juta); Tangkak (29 projek, RM1 juta); Segamat (27 projek, RM2.4 juta) dan Pontian (17 projek, RM570,000),” katanya.

Selain itu, katanya sebanyak RM1.25 juta dibelanjakan bagi melaksanakan 14 projek penyelenggaraan sistem saliran atau sungai di seluruh negeri bagi tujuan pertanian.

Tambah Zahari, kerajaan negeri menggalakkan petani dan usahawan untuk memulakan projek terlebih dahulu bagi melihat komitmen mereka sebelum dibantu dengan insentif berkaitan.

Sumber: BERNAMA