Posted on: 23/12/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pandangan, hasrat dan cadangan daripada rakan industri utama pelancongan perlu diambil kira dalam merancang hala tuju bagi meningkatkan lagi industri pelancongan negara setara dengan amalan terbaik di rantau ini.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya  Datuk Seri Tiong King Sing berkata kini adalah masa tepat untuk negara  memulakan langkah menarik kemasukan pelancong asing, tambahan pula dunia sudah beransur pulih daripada ancaman wabak COVID-19.

“Kebanyakan negara seluruh dunia telah pun membuka pintu sempadan masing-masing seiring peralihan ke fasa pemulihan pascapandemik. Oleh yang demikian, pelancongpelancong asing khususnya dari Asia Tenggara dan rantau Asia perlu diberi perhatian,” katanya dalam kenyataan hari semalam.

Terdahulu beliau menyampaikan amanat sebelum mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Bajet dan Hala Tuju Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) 2023. 

Tiong berkata antara fokus MOTAC  tahun hadapan ialah memperkukuh dan meningkatkan kerjasama strategik bersama rakan industri terutama dalam mempergiat usaha mempromosikan Malaysia di peringkat antarabangsa.

“Kementerian juga perlu mencari jalan bagaimana sektor pelancongan dapat memberi perhatian kepada aspek ketersambungan, tarikan baharu, ketersediaan infrastruktur pelancongan dan kualiti perkhidmatan menerusi inisiatif berbentuk kerjasama strategik,” katanya.

Mahu MOTAC keluar dari zon selesa dan bertindak progresif dalam usaha menarik kemasukan pelancong asing, Tiong berkata warga MOTAC perlu menghentikan pemikiran lapuk dan berinovasi bagi menyaingi negara di rantau Asia Tenggara seperti Thailand, Vietnam dan lain-lain.

“Sedia maklum, negara-negara tersebut telah mengatasi Malaysia dalam industri pelancongan, justeru amat penting bagi MOTAC untuk melakukan sesuatu secara agresif untuk terus berdaya saing,” katanya.

Dalam masa sama, beliau berkata MOTAC juga perlu mewujudkan semula matlamat berasaskan Petunjuk Prestasi Utama atau KPI dan semua warga kementerian termasuk agensi di bawah MOTAC perlu komited untuk merealisasikannya.

“Saya turut mengingatkan bahawa Perdana Menteri menaruh harapan tinggi kepada MOTAC dan berharap kemasukan pelancong asing dapat ditingkatkan pada tahun hadapan, seterusnya membawa limpahan ekonomi kepada rakyat dan negara,” katanya.

Beliau turut meminta  penglibatan serta peranan semua pihak berkaitan  untuk  memikirkan langkah terbaik mempromosikan industri pelancongan negeri masingmasing mengambil kira peluang pelancongan yang wujud pascapandemik.

Sumber: BERNAMA