Posted on: 28/12/2022 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Melaka akan melaksanakan sepenuhnya transaksi tanpa tunai di kaunter cawangan Ayer Keroh dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) bermula 1 Januari ini.

Unit Komunikasi Korporat JPN Melaka dalam satu kenyataan memaklumkan pelaksanaan itu  membabitkan Bahagian Kad Pengenalan, Bahagian Perkahwinan/Perceraian dan Kewarganegaraan serta Bahagian Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat.

“e-Pembayaran merupakan kaedah pembayaran kepada perkhidmatan kerajaan secara elektronik dengan menggunakan mod bayaran tanpa tunai (kad kredit/kad debit) melalui pelbagai saluran bayaran seperti perbankan internet, pembayaran mudah alih, portal agensi, gerbang pembayaran kerajaan dan lain-lain.

“Matlamat e-Pembayaran ini adalah menjadi platform terbaik untuk menyediakan kemudahan pembayaran dengan lebih kondusif, selamat, sistematik dan efisien,” menurut kenyataan itu.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi Unit Komunikasi Korporat JPN Melaka di talian 06-2326881/ 06-2326600 atau emel ke pppmelaka@jpn.gov.my.

Sumber: BERNAMA