Posted on: 16/01/2023 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Kementerian Kesihatan (KKM) akan berbincang dengan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) bagi mendapatkan perkhidmatan talian Internet berasaskan satelit untuk kegunaan klinik kesihatan di kawasan luar bandar.

Timbalan Menteri Kesihatan Lukanisman Awang Sauni berkata talian Internet itu penting kepada petugas kesihatan dalam menyampaikan perkhidmatan secara maya atau talian video bagi membuat diagnosis terhadap pesakit.

“KKM telah terima kertas kerja daripada pihak Jabatan Kesihatan Negeri, kita lihat perkhidmatan talian Internet berasaskan satelit perlu disediakan di klinik kawasan luar bandar.

“Kami akan mengadakan perbincangan dengan KKD bagi membantu KKM menyediakan perkhidmatan ini di klinik kesihatan,” katanya selepas mengadakan lawatan kerja ke Klinik Kesihatan Bako, di sini hari ini.

Menurutnya KKM juga berharap ada peruntukan khusus bagi mengatasi masalah klinik kesihatan yang daif di seluruh negara.

“Kita berharap pembentangan bajet 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberikan peruntukan khusus kepada klinik daif, bukan hanya di Sarawak tetapi di seluruh Malaysia,” katanya.

Sumber: BERNAMA