Posted on: 18/01/2023 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pelbagai program menarik dan bertepatan dengan konsep Malaysia Madani akan dirangka dalam usaha memupuk masyarakat bertamadun serta menyemarakkan semangat perpaduan, kata Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.

Aaron berkata kementeriannya memainkan peranan dalam mempromosikan serta memberikan pemahaman terhadap konsep Malaysia Madani yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

“Semua kementerian juga bertanggungjawab dalam mempromosi dan memupuk konsep Malaysia Madani kepada masyarakat.

“Selaku Kementerian Perpaduan, usaha yang diambil untuk mempromosi konsep tersebut lebih menyeluruh terutamanya tentang pemahaman masyarakat bertamadun dalam menghormati budaya dan menjadi negara lebih harmoni,” katanya kepada pemberita selepas memberikan amanat kepada kakitangan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri Sembilan di Wisma Negeri, di sini semalam. 

Katanya program berkonsepkan Malaysia Madani itu akan dimulakan di Sarawak bersempena Minggu Perpaduan Negara, Mei ini, dengan kerjasama pelbagai kementerian dan agensi.

Program tersebut akan memberi tumpuan dalam membentuk masyarakat masa depan yang ideal, bertamadun serta saling menghormati walaupun berbeza bangsa, agama dan budaya, katanya.

Sumber: BERNAMA