Posted on: 18/01/2023 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Malaysia dan China telah mengadakan perbincangan mengenai cadangan kerjasama dua hala dalam bidang pertanian, khususnya pertanian moden serta penyelidikan pertanian.

Perkara itu dibincangkan oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan  Mohamad Sabu dan  Duta Besar China ke  Malaysia  Ouyang Yujing, ketika  Ouyang melakukan kunjungan hormat keatas Mohamad di Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) di sini semalam.

MAFS dalam kenyataan semalam berkata China bersedia untuk berkongsi pengalaman dan kepakaran dalam polisi berkaitan pembasmian kemiskinan melalui program pertanian, mewujudkan pasaran komoditi dan rantaian nilai makanan yang mapan serta penggunaan pertanian pintar dalam pengeluaran bijirin.

“Kedua-dua negara turut bersedia untuk memperkukuhkan perdagangan dua hala dalam bidang pertanian selaras dengan keperluan bagi menjamin sumber makanan yang mampan dan berterusan,” menurut kenyataan itu.

Malaysia menjalin hubungan diplomatik dengan China sejak 1974, menjadikan Malaysia sebagai negara pertama di ASEAN yang melakukannya.

Sejak itu, kedua-dua negara menjalin hubungan erat dan membangun perkongsian untuk kepentingan bersama dalam pelbagai aspek.

Sumber: BERNAMA