Posted on: 20/01/2023 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pelaksanaan konsep Malaysia Madani diharap akan dapat menambah baik cara tadbir urus kerajaan seperti yang dimahukan rakyat sekali gus membawa pembangunan yang lebih makmur kepada negara ini. 

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri berkata tatacara kerja yang adil dan saksama juga perlu diterapkan dalam pelaksanaan kerangka dasar baharu yang digagaskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Inilah yang kita nak lihat di negara kita di mana rakyat kita akan lebih yakin dengan kerajaan yang baharu dan sama-sama kita melihat bagaimana pemerintahan dari segi Madani ini mengangkat semula martabat negara,” katanya kepada Bernama sebagai mengulas konsep Malaysia Madani yang diperkenal oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pula berkata rangka kerja dalam melaksanakan konsep Malaysia Madani perlu difahami oleh semua pihak yang terlibat.

“Apa yang penting, pelaksanaannya dari  segi rangka kerja harus difahami oleh semua pihak daripada pihak penggubal dasar serta jentera kerajaan itu sendiri dan itulah yang menjadi cabaran terbesar untuk kita melaksanakan apa jua dasar baharu yang digagaskan oleh sesebuah pentadbiran,” katanya.

Bagi Timbalan Menteri Kewangan Steven Sim Chee Keong, Anwar telah membawa dimensi yang amat penting kepada keseluruhan pemahaman mengenai kewangan negara dan dasar ekonomi yang merupakan dimensi manusia.

“Ia amat penting kerana kadang-kadang apabila kita melihat angka terbabit, kita terlupa akan wajah-wajah di sebaliknya iaitu orang yang sebenarnya terpaksa berdepan dinamik ekonomi dan situasi ekonomi.

“Saya fikir kita tidak seharusnya lupa bahawa di sebalik statistik, laporan ekonomi dan laporan tahunan terdapat orang sebenar dan penggubal dasar hendaklah melihat kesan terhadap mereka dan bukan sekadar angka terbabit, (tetapi) bagaimana kesinambungan dasar kita mempunyai impak ke atas individu, keluarga dan masyarakat,” katanya.

Semalam, Anwar memperkenal  ‘Malaysia Madani’ sebagai usaha mengemudi serta mengangkat semula martabat dan kegemilangan negara di persada dunia. 

Madani itu diacu berteraskan enam rukun iaitu keMampanan, kesejAhteraan, Daya cipta, hormAt, keyakiNan dan Ihsan.

Sumber: BERNAMA