Posted on: 25/09/2021 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Rata-rata pengayuh beca di Melaka kecewa dengan keputusan kerajaan negeri menangguhkan pembukaan sektor pelancongan negeri pada 1 Oktober ini, namun kebanyakan mereka faham  dan akur dengan keputusan itu walaupun  telah membuat  segala  persediaan bagi memastikan keselesaan dan keselamatan penumpang terpelihara.

Sulaiman Abd Wahab, 62, berkata semua pengayuh beca di negeri ini  sanggup mengeluarkan belanja bagi  menghias dan mencantikkan beca mereka  selain memastikan masing-masing telah lengkap divaksin COVID-19 apabila diberitahu sektor pelancongan Melaka akan dibuka awal bulan depan.

“Pada mulanya kami gembira dan bersemangat apabila mendapat tahu sektor pelancongan Melaka boleh dibuka pada 1 Okt ini selepas setahun tidak beroperasi akibat pandemik COVID-19.

“Namun apabila kerajaan negeri memutuskan untuk menangguhkannya, agak kecewa kerana kita telah membuat pelbagai persiapan dan tinggal tunggu beroperasi sahaja,” katanya ketika ditemui di Program Penyerahan Kit Bantuan Makanan dan Kit Cegah COVID-19 kepada Pengayuh Beca Melaka di Banda Hilir, di sini semalam.

Sulaiman yang sudah 35 tahun mengayuh beca sepenuh masa berkata mereka tiada pilihan selain bersetuju dengan keputusan itu dan berharap kerajaan negeri dapat membuat keputusan segera untuk membuka sektor pelancongan.

Katanya beliau bernasib baik mampu meneruskan kehidupan  kerana dibantu anak-anak dari segi kewangan, selain mendapat sumbangan barangan keperluan seperti makanan daripada pelbagai pihak yang prihatin dengan nasib pengayuh beca sahaja kerana jumlah yang menaiki kenderaan itu kecil berbanding pelancong domestik luar seperti dari Kuala Lumpur dan Selangor.

“Saya sudah lebih dua bulan dapat vaksin dos kedua dan tidak sabar untuk mengayuh beca semula kerana itu sahaja mata pencarian saya sejak 20 tahun lepas.

“…nak tak nak, kita kena tunggu sampai pertengahan Oktober untuk kerajaan negeri buat keputusan membuka sektor pelancongan. Dapat dua tiga ‘trip’ lebih baik daripada tiada langsung,” katanya.

Bagi menampung kehidupan, beliau melibatkan diri dalam aktiviti sukarelawan yang membolehkan beliau memperoleh bayaran RM100 sebulan, selain menerima bantuan lain daripada pelbagai pihak.

Kelmarin Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali mengumumkan sektor pelancongan negeri itu di bawah inisiatif gelembung pelancongan tidak akan dibuka pada 1 Oktober ini, sehingga kadar vaksinasi negara mencapai tahap 90 peratus, dan prosedur operasi standard (SOP) bagi sektor itu dimuktamadkan.

Sebelum itu, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri mengumumkan tiga destinasi pelancongan iaitu Melaka, Genting Highlands dan Pulau Tioman akan dibuka pada 1 Okt ini.

Sumber: BERNAMA