Posted on: 05/10/2021 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Sempena Hari Pos Sedunia 2021 dan seiring dengan aspirasi Keluarga Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Pos Malaysia kini menggalakkan semua rakyat agar kekal berhubung dan menghantar ‘sepucuk surat’ secara percuma kepada setiap keluarga untuk diposkan kepada orang yang disayangi.

Bermula 7 Oktober ini, lebih enam juta pucuk surat dengan bayaran pos telah dijelaskan akan tiba di setiap alamat kediaman di seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia Charles Brewer berkata pelancaran kempen khas Mel Rakyat di bawah tema ‘Honouring Our Past, Connecting Our Future’ bertujuan membantu semua rakyat Malaysia berhubung semula dengan rakan dan keluarga mereka serta orang tersayang.

“Kami tahu betapa sukarnya keadaan sejak 20 bulan lepas untuk kebanyakan orang, dan betapa sulitnya untuk bertemu satu sama lain serta kekal berhubung.

“Hubungan yang bermakna amat penting untuk kesihatan emosi kita, kesedaran berkomuniti dan kesejahteraan secara keseluruhan. Kami ingin menggalakkan anda untuk menulis surat kepada rakan dan keluarga anda serta orang tersayang dan memberitahu mereka betapa bermaknanya mereka kepada anda.

Pos Malaysia mahu semua orang selamat dan kekal berhubung dengan orang yang penting dalam hidup mereka,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata rakyat Malaysia boleh menghantar Mel Rakyat dengan disertai mesej, coretan atau kata-kata romantis untuk sesiapa sahaja dan di mana sahaja di dalam Malaysia serta memasukkannya ke dalam mana-mana kotak pos merah Pos Malaysia atau menyerahkannya kepada posmen tanpa perlu menyertakan setem.

Brewer turut menzahirkan penghargaan kepada 20,000 pekerja Pos Malaysia yang terus berkhidmat dengan cemerlang serta rakyat Malaysia atas sokongan berterusan mereka.

Selain itu, katanya Pos Malaysia Berhad menggalakkan orang ramai berkongsi cerita, foto dan  video yang menyaksikan mereka menghantar atau menerima Mel Rakyat menggunakan tanda pagar #TerusBerhubung #KeepingYouConnected #KeluargaMalaysia atau tag Pos Malaysia di Facebook, Instagram dan Twitter.

Sumber: BERNAMA