Posted on: 05/10/2021 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Tiada lagi syarat kuarantin wajib terhadap individu lengkap vaksinasi untuk masuk ke Sabah, kecuali ketibaan dari luar negara, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun.

Beliau yang juga jurucakap  COVID-19 negeri  menerusi akaun Twitternya  berkata demikian sebagai merujuk SOP terkini Majlis Keselamatan Negara (MKN) Sabah berhubung Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di seluruh negeri itu yang dikeluarkan semalam.

Berdasarkan SOP tersebut, kuarantin wajib digugurkan kecuali bagi individu yang belum lengkap divaksinasi, individu bergejala sewaktu saringan kemasukan di pintu masuk dan ketibaan dari luar negara.

Bagaimanapun, setiap individu yang ingin masuk ke Sabah perlu mendapatkan kebenaran polis untuk rentas negeri serta membuat ujian saringan COVID-19 dengan keputusan negatif disahkan oleh klinik dan makmal melakukan ujian berkenaan.

Tempoh sah laku ujian saringan  Rapid Antigen (RTK-Ag) adalah sehari manakala ujian Tindak Balas Berantai Polimerase Masa Nyata (RT-PCR) adalah tiga hari sebelum perjalanan masuk ke Sabah, selain perlu mengisi borang deklarasi kesihatan.

Sumber: BERNAMA