Posted on: 05/10/2021 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Pelaksanaan Pelan Induk Bandar Pintar Kuching (KSCMP) akan mengubah landskap dalam sistem penyampaian kerajaan Sarawak kepada masyarakat, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata, kerajaan negeri telah memilih Darul Hana sebuah kawasan perumahan di Petra Jaya di sini sebagai kawasan untuk melaksanakan inisiatif strategik KSCMP yang meliputi ketersambungan digital penduduk bandar, keselamatan mereka dan keselamatan, selain penambahbaikan perkhidmatan kerajaan.

“Pelan induk ini adalah mengenai menghubungkan anda (penduduk bandar Kuching) dengan kerajaan dan untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik,” katanya pada pelancaran KSCMP di Wisma Bapa Malaysia, di sini hari ini.

Abang Johari berkata KSCMP akhirnya akan tersambung secara digital dengan Miri, sebuah bandar yang terletak di utara  kira-kira 800 kilometer dari sini, yang telahpun memulakan konsep bandar pintarnya, selain kawasan prinsipal lain di Sarawak.

Bandar pintar merupakan satu daripada lapan sektor yang dinyatakan dalam Agenda Digital Negeri 2018-2021 dan pelaksanaannya akan dilakukan secara bersama dengan Lembaga Multimedia Sarawak (SMA), Perbadanan Ekonomi Digital Sarawak (SDEC), beberapa agensi kerajaan dan sektor swasta.

Pada pelancaran itu, Abang Johari turut menyaksikan majlis menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) antara Sarawak Information System Sdn Bhd (SAINS), Pusat Kecemerlangan Teknikal Sarawak (CENTEXS), SDEC, SMA and Huawei Technologies Malaysia.

Sumber: BERNAMA