Posted on: 02/11/2021 Posted by: Portal Maklumat Rakyat Comments: 0

Terdapat keperluan untuk mewujudkan persefahaman antara kerajaan dengan kerajaan (G2G) agar pasaran industri perfileman negara dapat dibuka dengan lebih luas, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata ini bagi membolehkan filem dan produk industri ini dapat menembusi negara luar.

“Filem luar masuk dengan mudah ke negara kita, misalnya dari China. Tapi banyak negara lain kalau filem kita nak masuk ke sana, hatta negara jiran kita sekali pun tidak mudah kita nak masuk, maka perlu ada persefahaman antara G2G.

Jadi bentuk kerjasama ini, kerangka itu perlu kita adakan dulu, tapi tidak ada apa yang menghalang (penerbit-penerbit) sekiranya mempunyai partners atau rakan penerbit dari negara lain untuk bekerjasama kerana kita memberi galakan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi dialog selepas menghadiri majlis penyerahan Surat Setuju Terima Perolehan Program TV Radio Televisyen Malaysia (RTM) Bagi Sesi Pitching Fasa 1/2021 di sini semalam, yang dihadiri lebih 200 syarikat penerbit pelbagai jenis produksi di dalam pebagai bahasa.

Sementara itu Annuar berkata prosedur operasi standard (SOP) bagi industri kreatif negara perlu dilihat semula agar lebih sesuai dengan keadaan negara yang sedang menuju fasa endemik COVID-19.

“Setelah negara berbelanja hampir RM5 bilion dan hampir semua rakyat kita telah disuntik (vaksin COVID-10), we have to go back to our normal life (kita kena balik kepada kehidupan biasa), tak boleh nak kekang sehingga papa kedana jadinya. Kita  perlu start out normal routine (mulakan rutin normal), SOP perlu ada tapi kena review to facilitate (kaji semula untuk memudah cara),” katanya.

Terdahulu Annuar dalam ucapannya berkata beliau mahu melihat isi kandungan yang disiarkan RTM menunjukkan kualiti yang lebih tinggi, bukan sahaja dari hasil produksi tapi sejauh mana kandungan tersebut menyokong dan menjiwai dasar semasa kerajaan. 

Beliau juga berkata RTM perlu lebih kreatif dalam mempromosikan kandungannya misalnya drama sama ada menerusi media sosial, treler atau sebagainya. 

“Kejayaan lebih penting ialah drama atau bahan itu ditonton dan digemari, jadi don’t take for granted (jangan ambil mudah), kerana drama sudah siap, duit dah bayar maka siar sahaja, that’s not good enough (itu tidak memadai).

“Setiap satu bahan itu adalah pelaburan kepada RTM. RTM must not take it for granted (jangan ambil mudah), we have to compete (kami perlu bersaing), kena anggap setiap drama disiarkan di RTM adalah product that you need to market those product, you need to promote (produk yang anda perlu pasarkan, anda perlu lakukan promosi),” katanya. 

Sumber: BERNAMA